Inpolitix.com - il tuo profilo politico

Inpolitix.com - il tuo profilo politico

De Toekomst Van De Zee

De Toekomst Van De Zee

Wil jij meedenken over de toekomst van onze Noordzee?

Op woensdagnamiddag 14 december kan dat in Zeebrugge! Op initiatief van de Staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer, vindt dan het kick-off event “De toekomst van de zee” plaats. Op deze dag kan iedereen met een visie zijn of haar stem laten horen.

PROGRAMMA
13.00 Onthaal
13.30 Welkomstwoord door Staatssecretaris Philippe DE BACKER
13.45 Introductie door Haitze SIEMERS, Head of Unit - Maritime Policy EU Commission
14.15 Uiteenzetting van het proces, Patrick ROOSE, directeur OD Natuur, Voorzitter Noordzeeforum
14.30 Panelgesprek werkgroep 1: Natuurlijkheid
15.00 Koffiepauze
15.30 Panelgesprek werkgroep 2: Blauwe economie & innovatie
16.00 Panelgesprek werkgroep 3: Meervoudig ruimtegebruik
16.30 Slottoespraak door Staatssecretaris voor Noordzee Philippe DE BACKER
17.00 Netwerkreceptie

VERPLICHT INSCHRIJVEN
https://noordzee2050.typeform.com/to/bK6jX4
en français: https://noordzee2050.typeform.com/to/KBKGRJ

MEER INFO
Meer dan ooit spelen zeeën een cruciale rol in onze welvaart. Bestaande sectoren zoals visserij en maritiem transport kennen – vooral in onze Noordzee – reeds een lange traditie. Al eeuwen is ‘het kanaal’ één van de drukst bevaren routes ter wereld. Daarenboven maken nieuwe sectoren zoals offshore energieproductie volop hun opmars. Maar de Noordzee is ook een belangrijk en gevoelig ecosysteem. Willen we met zijn allen blijven genieten van onze Noordzee dan is dé uitdaging van de komende jaren om de vele activiteiten die er plaatsvinden zoveel mogelijk te verzoenen met de natuurwaarden.

Om al deze belangen in evenwicht te brengen ontwikkelde de federale overheid in 2014 een marien ruimtelijk plan. Het plan brengt onze Noordzee en haar gebruikers in kaart en stemt de ruimtelijke impact op elkaar af. Het plan loopt over een periode van zes jaar en voorziet in een vergunningsbeleid wat zorgt voor rechtszekerheid voor diegenen die activiteiten willen ondernemen.

Ons land vervulde hiermee een unieke pioniersrol in Europa, een plek die ik als Staatssecretaris voor Noordzee de komende jaren verder wil versterken en uitbouwen. Dit niet alleen door de zesjaarlijkse herziening van het marien ruimtelijk plan op te starten maar ook door de ontwikkeling van een langere termijnvisie op het Belgisch deel van de Noordzee.

Heel wat ontwikkelingen – en helaas ook bedreigingen – vereisen niet alleen een ruimtelijke aanpak maar een strategie voor de toekomst. Hoe kan onze Noordzee een verdere rol spelen in de duurzame energiebevoorrading van ons land? Hoe gaan we de strijd aan tegen de toenemende druk van marien afval? Hoe kan onze Noordzee een innovatieve rol spelen in onze voedselvoorziening? Hoe kunnen we de inkomenszekerheid van onze vissers verzoenen met bloeiende visgronden?

Het zijn vragen die Philippe De Backer samen met alle betrokken actoren en beleidsniveaus duidelijk wil beantwoorden en dit voor een termijn die loopt tot minstens 2050. Enkel op deze manier kunnen we de belangrijke rol van de Noordzee voor de Belgische economie goed blijven ondersteunen en onze bijzondere natuurwaarden beschermen.

Condividi

      

Commenti